Expert: Hundra stridsvagnar kan skickas till Ukraina, dn.se

Den tyska regeringens beslut att skicka stridsvagnar av typen Leopard 2 till Ukraina öppnar upp för flera länder i Europa att göra detsamma.

Sammantaget kan det röra sig om hundra Leopard-stridsvagnar från Europa inom en nära framtid, säger Rafael Loss, expert på tysk och europeisk utrikes- och säkerhetspolitik på tankesmedjan European Council on Foreign Relations, ECFR.

Vilka europeiska länder har hittills lovat att skicka stridsvagnar till Ukraina?

– Tyska förbundskanslern sade i dag att Tyskland är redo att leverera 14 moderna Leopard 2-stridsvagnar och ger grönt ljus åt exportförfrågningar från andra länder. I går mottog Berlin en sådan begäran från Polen. Det är en fråga om timmar eller dagar innan andra länder också skickar begäran.

– För en första leverans till Ukraina tror jag att Finland deltar, kanske även Danmark, Norge och Sverige. Nederländerna överväger att köpa några av de stridsvagnar som de i dagsläget leasar och donera dem till Ukraina. Medierapporteringen antyder att Spanien också kan delta. Tjeckien och Slovakien ska få en leverans av Leopard i år, kanske är de villiga att själva vänta några månader och i stället skicka dem till Ukraina. Läs artikel