Ewa Stenberg: Billigare bråka om Nato än om försvarsanslag, dn.se

Danmark och Tyskland har den senaste tiden signalerat kraftiga höjningar av försvarsanslagen. I Sverige bråkar partierna i stället om Nato. Inget av de fem partierna bakom nuvarande försvarsbeslut vill tala kronor och ören.

Danmark kommer att öka sina försvarsanslag och satsa mer på nationell säkerhet, meddelade den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen i onsdags. För en dryg månad sedan, den 15 oktober, deklarerade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att Tyskland ska öka sina försvarsanslag kraftigt.

Men i Sverige råder lugn, trots att vi satsar mindre på försvaret än grannländerna. Partierna bakom försvarsbeslutet sitter still i korvetten. En utredning, Försvarsberedningen, ska tillsättas nästa år och diskutera anslagsökningar efter 2020. M har krävt att utredningen börjar redan i år. Det är ingen dramatisk konfliktlinje.

Den försvarspolitiska debatten handlar i stället om huruvida Sverige ska gå med i Nato. Det är förstås en viktig fråga. Men eftersom en majoritet i riksdagen är emot ett Natomedlemskap är det inte en genomförbar strategi för att möta en allt osäkrare värld de närmaste åren. Däremot gör den att partierna slipper tala om pengar.Läs artikel