EU-beslut: Mer pengar och utbildning ska stärka Ukrainas militär, europaportalen.se

EU ska ge mer militärt stöd till Ukraina och ska bland annat utbilda 15 000 ukrainska soldater på två år. – Ett väldigt positivt beslut, sade avgående utrikesminister Ann Linde (S).

Rysslands krig i Ukraina dominerade än en gång dagordningen när EU:s utrikesministrar på måndagen träffades i Luxemburg.  Ministrarna gav grönt ljus till att frigöra ytterligare 500 miljoner euro från EU:s så kallade fredsfacilitet, för att förse Ukraina med militär utrustning. EU har därmed bidragit med totalt 3,1 miljarder euro från fredsfaciliteten.

– Mobiliseringen av ytterligare 500 miljoner euro från EU:s medlemsländer är ytterligare ett bevis på att vi står fast i vårt stöd till de ukrainska väpnade styrkorna för att försvara landet mot den eskalerande illegala aggressionen, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande på måndagseftermiddagen.

Sveriges avgående utrikesminister Ann Linde (S), som på måndagen deltog i sitt sista ministermöte innan regeringsskiftet, uppmanade både den kommande svenska regeringen och andra medlemsländer att fortsätta mata in pengar till fonden, vars medel har börjat sina.

– Som jag ser det är det uppenbart att vi måste se till att europeiska fredsfaciliteten får mer resurser, sade hon inför dagens möte. Läs artikel