Erdogan: Vi ska göra oss av med allihop, aftonbladet.se

Efter Turkiets blodiga flyganfall i Syrien vädjar kurdiska SDF till USA och Ryssland om hjälp. Och stormakterna manar alla parter till lugn. Men Turkiet signalerar en förestående markoffensiv.

– Med Guds hjälp ska vi göra oss av med allihop, säger president Erdogan om motståndarna. […]

USA har kommenterat utvecklingen, men relativt lågmält.

”Vi manar till deeskalering i Syrien för att skydda civila liv och stödja det gemensamma målet att besegra IS”, säger UD-talesmannen Ned Price i en kommuniké.

USA stöder sedan länge kurdiska grupper i kriget mot extremislamisterna i IS med flera våldsrörelser. Problemet är att de målen nu krockar med Turkiets oro för kurdiska uppror som sträcker sig in i det egna landet.

– Vi förstår och respekterar Turkiets oro angående den egna säkerheten. Men vi tycker att alla parter ska avstå från åtgärder som kan leda till allvarlig destabilisering av situationen, säger Dmitrij Peskov, talesperson för den ryska statsledningen. Enligt Aleksandr Lavrentiev, Rysslands särskilda sändebud i de långdragna förhandlingarna om fred i Syrien, jobbar man hårt för att få Turkiet att avstå från en markoffensiv. Läs artikel