Enligt Erdoğan gör Sverige inte tillräckligt, enligt Billström följer man memorandum, svenska.yle.fi

Dörren till Nato har förblivit stängd för Sveriges del, och på fredagen kom det igen skarpa ord från turkiskt håll. Turkiets president Tayyip Erdoğan säger nej till ett svenskt Natomedlemskap så som det ser ut nu.

För Sverige finns det ingen Natotidtabell. President Erdoğan upprepade på presskonferensen med president Sauli Niinistö att Sverige fortfarande inte uppfyllt hans krav. Ett medlemskap kräver att Sverige anpassar sig. Sveriges utrikesminister Tobias Billström säger att det här inte var en utveckling som Sverige hade önskat.

– Men det handlar om när, inte om, vi ska bli medlemmar. Vår militära integration i Nato och det bilaterala samarbetet med Finland fortsätter.

Den turkiska presidenten gav inga positiva signaler till Sverige utan sa att det förekommer demonstrationer i Sverige som är negativa för Turkiet, och att det är något som han inte har sett i Finland. Enligt honom har Sverige öppnat sina armar för terrorism. Erdoğan sa att han har gett Sveriges statsminister en lista på 120 terrorister men att de inte har utlämnats.

– Så länge de inte har gjort det kan vi inte ha en positiv inställning till Sverige. Så länge det inte finns några sådana steg och vi inte kan se några resultat kommer detta att vara vår inställning. Läs artikel