Efterlyses: En debatt med sans, Anders Björnsson

Edward Snowden, årets mottagare av norska Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiets pris till försvar av yttrandefriheten, har av den brittiske journalisten Ed Lucas fördömts som en rysk spion. Denne herre – som har skrivit för ansedda brittiska tidningar som The Economist och The Independent – hade gärna själv sett till att Snowden hamnat i fängelse, uppger han. Ty Lucas är en trogen Rysslandshatare och Snowden politisk flykting i Ryssland. Ideologisk matematik!

Lucas är nu en extrem figur, också i sitt hemland. För något år sedan utsåg dock studenterna vid University of Glasgow Snowden till sin rector – ett hedersämbete som tidigare beklätts av bland andra Gordon Brown, sedermera brittisk premiär- och finansminister, och Charles Kennedy, de brittiska liberaldemokraternas nyligen bortgångne före detta partiledare. Men i Sverige, av alla länder, blev Mr. Lucas förra veckan obegripligt nog tagen på allvar.

Lucas hade nämligen signerat en rapport från den amerikanska tankesmedjan Cepas, Center for European Policy Analysis, med säte i Washington D.C. Cepas beskrevs i de svenska tidningarnas redogörelser såsom ”fristående”. Dock är den inte mera fristående än att dess rådgivande kommitté består av idel högermän från västvärlden, däribland Madeleine Albright, Anne Appelbaum, Carl Bildt, Zbiegnew Brzezinski, Toomas Hendrik Ilves (Estlands nuvarande statschef!)…

Pressen – också socialdemokratiska Aftonbladet med stora rubriker på sin förstasida – trumpetade således ut Lucas’ budskap, att Ryssland hade övat landsättning med 33 000 man på Gotland, Bornholm, Åland och anda ställen i Östersjöområdet! Det ansågs gräsligt hotfullt, men journalistiken gjorde ingenstans sitt jobb och ställde inte de obligatoriska frågorna om relevans och tendens i Ed Lucas Cepas-aktstycke. Ledarskribenter föll till föga och beskyllde den ryska staten för aggressivitet, för vilken gång i ordningen under detta år. ”Det är inte okej”, yttrade Sveriges försvarsminister om det ryska agerandet.

Som vi redovisat här på alliansfriheten.se gjorde man i statsrådsborgen i Helsingfors en mycket nyktrare och mera realistisk bedömning av denna ”nyhet”. Finlands försvarsminister tonade ned varje tal om hot och skärpt läge, med anledning av skrämskotten från Cepas. I Expressen 28 juni gör den renommerade svenske officeren och bloggaren Carl Bergqvist, signaturen ”Wiseman”, en bedömning som sammantaget innebär en rejäl örfil åt all onyanserad skrämseljournalistik. Wiseman är förvisso ingen Putin-kramare, inget ryskt troll (ett mytiskt väsen som tycks ha ersatt björnen i den russofoba retoriken), men en person vilken starkt bidrar till att skapa sans i den säkerhetspolitiska debatten.

Tyvärr tycks det också finnas vildhjärnor som vill krig. De bör bemötas, i tid och otid.