DI bekräftar: Regeringen vill ha dyrare och sämre Patrioit, cornucopia.cornubot.se

Dagens Industri bekräftade i helgen att Sverige regering vill ha den dyrare och sämre Patriot istället för SAMP/T Aster, som nytt medelräckviddigt luftvärn. Efter ett besök i Washington ska regeringen nu vilja köra över FMV, som är beredda att börja slutförhandla om SAMP/T.

Här på bloggen har tidigare påtalats att regeringen vill köra över Försvarsmakten och FMV och anskaffa ett dyrare och sämre system av politiska skäl. Patriot är gammalt, personaslukande och gjort för en amerikansk organisation, dvs där man har massvis med personal som kan underhålla systemet. Det är över livscykeln dessutom 30-40% dyrare än SAMP/T och riskerar som tidigare skrivet här på bloggen att bli ännu en gökunge.
DI skriver (betallänk):

”Enligt Di:s källor har FMV gjort beräkningar som visar att Patriot är 30–40 procent dyrare än SAMP/T sett över en livscykel. Tekniskt har SAMP/T flera fördelar och kommer 2025 förnyas med en toppmodern Astermissil som är under utveckling i Frankrike och Italien.”

Försvarsminister Hultqvist vill dock efter ett besök i Washington har det dyrare och sämre Patriot, trots att systemet blir begränsat i Sverige och inte kan grupperas i skog eller bebyggelse, och som sådant bara kan avfyra sina robotar i en viss riktning utan att omgrupperas. Med SAMP/T:s vertikala tuber kan man verka i 360 grader utan omgruppering.

 Största problemet är antagligen att Patriot slukar personal, personal Sverige inte har. Mest allvarligt är dock att det inte är omöjligt att det politiska beslutet att välja Patriot kommer överklagas, då det bryter mot upphandlingsreglerna inom EU. Därmed fördröjs anskaffningen. Läs blogginlägg