Debatten i finska riksdagen om ansökan om medlemskap i Nato (17 maj), svenska.yle.fi

Finland ska in i Nato. Riksdagen godkände på tisdag regeringens förslag om medlemskap. Trots en maratondebatt dagen före var det många som ännu ville uttala sig för och emot Natomedlemskapet. Vänsterns motförslag röstades ner med stor majoritet, 188 mot 8.

Finlands väg mot ett Natomedlemskap har avancerat med snabba steg den senaste veckan, och nu kan presidenten sända iväg ansökan.[…]

Vänsterförbundets Markus Mustajärvi påminde om den allmänna värnpliktens betydelse för ett trovärdigt förslag. Men i Natoländerna är värnplikten ett undantag. Den finns bara i Grekland och Turkiet, kanske för att de har varit i militär konflikt. Därifrån är vägen kort till en avlönad yrkesarmé som är lättare att kommendera, men svårare att kontrollera än en folkarmé, sa Mustajärvi.

Han har tidigare krävt en folkomröstning om Nato och att Finland säger nej till utbildning av finländska stridspiloter för att transportera och avfyra kärnvapen. Dessutom vill han inte att utländska soldater eller kärnvapen ska transporteras till eller genom landet.

Markus Mustajärvi föreslog därför att Finland inte söker medlemskap utan förblir militärt alliansfritt. Endast utanför militärallianser har Finland en chans att hållas utanför storkrig. Partikamraten Johannes Yrttiaho gav sitt stöd till förslaget. Läs referatet