Avvecklade landets försvar – blir landshövding, friatider.se

Regeringen har utsett Sveriges tidigare försvarsminister Sten Tolgfors (M) – känd för att ha monterat ned den svenska försvarsmakten – till ny landshövding i Västra Götalands län.

– Sten Tolgfors är en erfaren politiker och ett mångårigt statsråd. Hans erfarenheter från politik och näringsliv kommer att vara en tillgång för invånarna i Västra Götaland. Hans erfarenhet som tidigare försvarsminister kommer också att vara en tillgång i uppbyggnaden av det civila försvaret – där länsstyrelserna har en central roll, säger civilminister Ida Karkiainen (S) i ett pressmeddelande.

Tolgfors – eller ”Tomhylsan” som han brukar kallas – tillträdde som försvarsminister i Fredrik Reinfeldts regering i september 2007. Föregångaren på posten, Mikael Odenberg, hade då avgått i protest mot de omfattande nedskärningar av försvarsbudgeten som regeringen föreslog.

Under sina år som försvarsminister genomdrev Sten Tolgfors omställningen från ett invasionsförsvar till ett ”insatsförsvar” med fokus på att delta i amerikanska krig i tredje världen. Bland annat avskaffades värnplikten. Läs artikel