Nato eller kärnvapenförbud – Sverige avgör själv

I en nyårsintervju med Sveriges Television varnade utrikesminister Margot Wallström (S) försvarsalliansen Nato för att lägga sig i svensk politik: ”Nato ska avstå från att säga saker som upplevs som press och hot mot Sverige”, sade utrikesministern.

Bakgrunden var de påtryckningar på Sverige från USA och Nato att inte skriva på det i FN ingångna avtalet om förbud förkärnvapen. USA:s Nato-ambassadör har sagt att ett kärnvapenförbud kommer att skapa problem i Sveriges relation till Nato. Liknande uttalanden har gjorts från USA:s försvarsminister Jim Mattis (i ett brev till Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist) och från andra Nato-representanter.

För ett halvår sedan fick Wallström försvara Sveriges självständiga linje genom att tillbakavisa ett uttalande från Rysslands president Vladimir Putin som den 2 juni förra året kommenterade den svenska debatten om Nato-medlemskap. Putin varnade för att ett svenskt Nato-medlemskap skulle få ”negativa konsekvenser” för kontakterna mellan Sverige och Ryssland.

Utrikesminister Wallströms svar löd: ”Ryssland ska avstå från att hota oss. Vi väljer självständigt vår utrikes- och säkerhetspolitik. Vår linje är klar sedan lång tid tillbaka, och den här regeringen har varit väldigt tydlig sedan vi tog makten att vi är militärt alliansfria, vi satsar på samarbeten och vi rustar upp vårt eget försvar. Det är den linje som vi fortsatt kommer att hålla.” (TT)

Det är bra att en svensk utrikesminister tydligt markerar mot företrädare för andra stater och militärallianser, när de försöker påverka vår politik. Margot Wallströms hållning både mot öst och väst förtjänar allt stöd och visar att regeringen vill slå vakt om vår nationella suveränitet att fatta självständiga beslut.

Det kan man dock inte säga om den borgerliga alliansen som enögt kritiserar Ryssland men vägrar ta avstånd från USA:s och Natos oblyga inblandning i en svensk angelägenhet. Moderaternas försvarspolitiske talesman Hans Wallmark menade att vi skall lyssna på kritiken från USA och Nato och ta till oss deras budskap:

”Jag tror inte de skramlar med tomma tunnor utan det här är på fullt allvar. Det är därför det är så oerhört viktigt att Sverige nu vet vad man gör. Mitt intryck är att inte minst utrikesdepartementet kanske inte har full koll på vad man är på väg att göra.” (SVT 30/8 2017)

Wallmark kritiserade på nytt utrikesministern den 2 januari: ”Nato är en väldigt viktig partner för Sverige och då ska man inte attackera dem på det här sättet” sade han till SVT Nyheter.

Det är en sak att tycka vad man vill om både Nato-medlemskap och om det skall finnas kärnvapen. Avgörande är dock om man värnar svensk nationell suveränitet och tillbakavisar yttre inblandning. I det har fallet har den borgerliga alliansen inte ställt upp för Sverige.