Wallströms ilska: ”Vad hände i måndags klockan två?”, svd.se

I lördags lyckades FN:s säkerhetsråd för första gången enas om en resolution om Syrien efter sju års krig. Enligt resolutionen, som lagts fram av Sverige och Kuwait, ska 30 dagars eldupphör införas i hela Syrien så att humanitär hjälp kan nå nödlidande. Till sist fick man även med sig Ryssland på resolutionen, vilket anses vara ett genombrott.

Men på måndagen kom Ryssland med ett eget oväntat utspel: Vladimir Putin har nu gett order om fem timmars daglig humanitär vapenvila i östra Ghouta, med start på tisdagen. Plötsligt verkar FN-resolutionen om eldupphör i hela landet ha hamnat i skugga.

Utrikesminister Margot Wallström är tydligt irriterad över det ryska utspelet.

– Detta är förvirrande och verkar försvagande på FN-resolutionen som Ryssland också röstade för. Det var ju ett enhälligt beslut. Man ska inte göra sådant här som kan underminera eller försvaga beslut vi fattat i säkerhetsrådet, säger Margot Wallström till SvD i Genève, där hon talar inför FN:s nedrustningskonferens samt människorättsråd på tisdagen […]

Hon betonar att Ryssland nu kommer att pressas att leva upp till FN-resolutionen, så att det blir eldupphör i hela Syrien i 30 dagar.

– Om man inte gör det kommer Sverige att ta upp saken igen i säkerhetsrådet. Vi måste hålla trycket uppe på Ryssland. Det är Ryssland som på riktigt kan påverka Assad-regimen, och få regimen att upphöra med bombningarna. Läs artikel