Wallström slår tillbaka mot Iran-kritiken, aftonbladet.se

Regeringen kritiseras för att ta emot Irans utrikesminister. Margot Wallström slår tillbaka och säger att hon framfört kritik mot regimen.

– Vad ska vi ha utrikespolitik och diplomati till om vi inte tar emot ledare och faktiskt talar med dem.

Irans utrikesminister Javad Zarif är på Sverigebesök och träffade på tisdagen utrikesminister Margot Wallström (S). Under en pressträff efter mötet sa Wallström att hon tagit upp situationen i Mellanöstern, i Jemen men också i Iran. […]

– Vi bjuder inte in utrikesminister, han är på en resa i de nordiska länderna och har frågat om han får komma. Vi har prövat metoden att isolera Iran under årtionden, det ledde bara till att de mest fundamentalistiska krafterna fick mer uppbackning och mer stöd.

Under samtalet tog Wallström upp fallet med den svensk-iranska läkaren Ahmadreza Djalali, som dömts till döden i Iran. Hon ville dock inte säga vad hon fått för svar från utrikesministern.

– Vi kräver att dödsstraffet inte ska verkställas. Vi uttrycker oro för hans hälsa och kräver att vi ska få konsulärt tillträde, säger Wallström.

De båda utrikesministrarna diskuterade också att USA dragit sig ur kärnenergiavtalet, något som Sverige beklagar.

– Det här har ställt till med en enorm oreda och försvagar möjligheterna att förhindra Iran från att skaffa sig kärnvapen. Läs artikel