Wallström: Frostiga relationer har tinat, Aftonbladet

Dagens möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har tinat upp relationerna med Sverige något, tycker Margot Wallström.

Men i fråga om östra Ukraina och Krim-annekteringen är parterna djupt oeniga.

– I vissa frågor måste vi vara överens om att vara oense, säger Margot Wallström.

Har de frostiga relationerna länderna emellan tinat något?

– Det tycker jag att man kan säga när vi ses så här officiellt vid ett möte där vi tog oss ordentlig tid att prata om allt från internationella frågor och det europeiska samarbetet till bilaterala relationer.

I fråga om situationen i Ukraina och Rysslands annektering av Krimhalvön var diskussionerna långa och livliga, enligt uppgift till Aftonbladet, eftersom utrikesministrarna stod långt ifrån varandra i synen på konflikten. Under den gemensamma presskonferensen uttryckte Lavrov att Sverige och andra länder nu söker närma sig Ryssland efter år av dåliga relationer eftersom de inte längre vill ”offra internationella intressen” för den ukrainska regeringen.

Margot Wallström håller inte med.

– I vissa frågor är det så att vi måste vara överens om att vara oense. Vi har inte ändrat vår uppfattning, vi vet precis vad som ligger till grund för att vi infört sanktioner från EU:s sida. Vi kommer att hålla fast vid dem och vi kommer att hålla fast vid att vi anser att Krim är olagligen annekterat av Ryssland och att det måste upphöra. Läs artikel