Visselblåsaren som jobbat för Pentagon uppmanar Sverige att stå utanför Nato, dn.se

För 60 år sedan arbetade Daniel Ellsberg för försvarshögkvarteret Pentagon. Han kalkylerade hur många hundra miljoner människor som skulle dö om USA anföll Moskva och Peking med kärnvapen.

Senare bytte Ellsberg sida. Bland annat läckte han hemliga dokument om Vietnamkriget. I dag är Daniel Ellsberg lidelsefull Natomotståndare. Hans budskap till Sverige är:

– Håll er utanför! Alliansen är en självmordspakt. […]

– Men är medlemskap i Nato verkligen det enda sättet att möta hotet från Ryssland? Sverige behöver ju inte vara Natomedlem för att höja sitt försvarsanslag. Ni har ett långtgående partnerskap med Nato och ni kan söka bilaterala överenskommelser för att öka er försvarsförmåga. […]

– Kärnvapen är ju hörnstenen i försvarsalliansen. Natos kärnvapendoktrin bygger på att slå till först, ”first use”. Trots vetskapen om att ett fullskaligt kärnvapenkrig skulle orsaka en nukleär vinter som skulle utrota den absoluta merparten av människosläktet. Det är en självmordspakt ni ansluter er till, ropar Daniel Ellsberg från Kalifornien, men rättar sig genast:

– Det rätta ordet är inte suicid (självmord), utan omnicid (allas död). Läs artikel