Veterandagen får inte användas för att legitimera interventioner i allmänhet, Lars-Gunnar Liljestrand

Försvarsminister Peter Hultqvist skriver i Aftonbladet (29/5) om beslutet att införa en veterandag som flaggdag.

Sedan 1950-talet har 90 000 svenskar deltagit i internationella operationer, skriver Peter Hultqvist: ”I dag på veterandagen firar vi deras engagemang för fred och säkerhet.”

Försvarsministern understryker FN:s roll och att Sverige är efterfrågat som partner i FN:s operationer.

Men Peter Hultqvists artikel är vilseledande genom att han inte skiljer på FN-operationer och Nato- eller USA-ledda krig. Han blandar samman rena FN-operationer som i Kongo och Mali med USA/Nato-ledda som i Afghanistan och Libyen. Senast deltar Sverige också med militär i den USA-ledda koalitionen i Irak. Varken Irak-insatsen eller den fortsatta Nato-ledda styrkan Resolute Support Mission i Afghanistan har något FN-mandat.

I själva verket har svenska regeringar under en följd av år tackat nej till att delta i FN-operationer och hänvisat till att vi istället varit  fullt upptagna av att delta i det USA/Nato-ledda kriget i Afghanistan.

Anita Lindblom sjöng en gång om de blå baskrarna, det vill säga svenska soldater i fredsbevarande FN-operationer. Om den populära schlagern skriver Smålands-Posten (29/5):

”För den som är/varit FN-soldat eller nära anhörig vet att sången fångar upp vad en utlandsinsats innebär. Att vara långt borta från nära och kära, men inte minst den gemenskap som uppstår mellan soldater.”

Och tidningen avlutar med:

”Blå basker på!”

Häri kan man bara instämma.

För det alliansfria Sverige är det bra att kunna delta i fredsbevarande FN-operationer med tydligt mandat från Säkerhetsrådet.

Vi skall däremot inte kriga under ledning av någon utländsk makt i operationer utan FN-mandat.