Uppgifter: Turkiets tio krav för svenskt Natomedlemskap, dn.se

Den turkiska regeringen ska ha lagt fram tio krav för att släppa in Sverige och Finland i Nato, uppger regeringstrogna tidningen Yeni Şafak. Listan innehåller bland annat krav på att Sverige ska dela underrättelseuppgifter med Turkiet.

Enligt Yeni Şafak innehåller listan, som man uppger kommer från pågående förhandlingar länderna emellan, bland annat att krav på att Finland och Sverige ska stötta Turkiets kamp mot grupper som är terrorstämplade i landet. Det handlar om kurdiska PKK, IS och kommunistpartiet DHKP-C. På listan finns även  Gülenrörelsen som leds av sektledaren Fethullah Gülen, Erdogans mångårige partner och senare dödsfiende.

Turkiet kräver att Finland och Sverige ska förbjuda Gülenrörelsen och stänga ned webbsidor och nyhetsmedier kopplade till den.

Sverige och Finland uppmanas också att bryta all kontakt med PKK, frysa tillgångar kopplade till de i Turkiet terrorstämplade grupperna samt utlämna personer i Sverige och Finland som Turkiet anser är kopplade till terrorism. DHKP-C och PKK ska också förbjudas från att demonstrera öppet i Sverige och Finland.

Enligt Yeni Şafak vill turkiska regeringen att Sverige och Finland ska börja dela underrättelseuppgifter med Turkiet. Läs artikel