Uppgifter: ryska plan sköt mot brittiskt krigsfartyg, sverigesradio.se

Enligt Ryssland har ryska flygplan bombat och ett fartyg har skjutit mot ett brittiskt krigsfartyg i Svarta havet.

Storbritannien dementerar att det ska ha avfyrats några skott – men ombord på fartyget befann sig BBC-reportern Jonathan Beale: “Det är ett ryskt plan till nära krigsfartyget i Svarta havet, det har varit upp emot 20 flygplan ovanför oss”, säger han.

Den brittiska jagaren Defender styrde då nära Krim som annekterades av Ryssland 2014. Vattnen där anser Ryssland är sina och säger att de avfyrat skott och fällt bomber nära det brittiska fartyget. Omvärlden ser vattnen runt Krim som ukrainskt territorium, men att man utmanar Ryssland fysiskt där är ovanligt.

– Det är ett ryskt plan till nära krigsfartyget i Svarta havet, det har varit upp emot 20 flygplan ovanför oss, det säger BBC:s Jonathan Beale.

Den brittiska jagaren Defender styrde då nära Krim som annekterades av Ryssland 2014. Vattnen där anser Ryssland är sina och säger att de avfyrat skott och fällt bomber nära det brittiska fartyget.

Omvärlden ser vattnen runt Krim som ukrainskt territorium, men att man utmanar Ryssland fysiskt där är ovanligt.

– Detta var ett medvetet drag av det brittiska fartyget Defender, säger Jonathan Beale.

Krim ändrade den geopolitiska spelplanen i centrala och östra Europa. Ryssland ses efter Krim och kriget i östra Ukraina som ett allt större hot av NATO och EU, som i sin tur i Ryssland i än tydligare ordalag än innan pekas ut som landets huvudfiende.

Den brittiska ambassadören i Moskva är nu uppkallad till ryska Utrikesdepartementet. Läs artikel