Uppgift: Kreml föreslår 15 punkter i samtal, svd.se

Ukraina och Ryssland förhandlar om 15 punkter som kan leda till att den ryska invasionen avbryts.

Ett ryskt krav är ukrainsk neutralitet, och löfte om att inte söka medlemskap i Nato, skriver den amerikanska tidningen Financial Times. Men Ukraina säger att förslagen får stå för Ryssland.

Förhandlingar fortsätter mellan Ryssland och Ukraina, troligen i olika former, samtidigt som de ryska attackerna pågår med snarast ökad styrka. Parterna står långt ifrån varandra, även om vissa antydningar om rörelse kommer.

Men beskeden från både Kiev och från Kreml är mångtydiga.

Financial Times säger sig ha talat med tre personer involverade i förhandlingarna. Bland de 15 punkterna finns också att Ukraina inte ska hysa utländska militära baser eller vapen. I gengäld ska USA, Storbritannien och Turkiet trygga Ukrainas säkerhet. Ukraina konstaterar att Financial Times publicerat ett utkast, men att det handlar om Rysslands förslag:

”Ingenting mer. Ukraina har egna ställningstaganden. Det enda vi kan bekräfta för närvarande är eldupphör, tillbakadragande av ryska trupper och säkerhetsgarantier från ett antal länder”, skriver Mychajlo Podoljak, som är president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare, på sociala medier. Läs artikel