Tele2 och Telenor uppmanar PTS skjuta upp 5G-auktionen, realtid.se

Kinesiska telekomtillverkaren Huawei har överklagat Post-och styrelsen, PTS beslut om att förbjuda användningen av Huaweis produkter i svenska 5G-näten, har Sveriges Radio Ekot rapporterat. I en intervju med Realtid sade Kenneth Fredriksen, executive vice president, Central East Europe och Nordic Region på Huawei, att PTS beslut från den 20 oktober var högst oväntat och att det var för Huawei ”tydligt att PTS beslut fattades i all hast vid slutet”.

I och med att Huawei bett i sitt överklagande om att PTS beslut inhiberas kan 5G-auktionen, som planeras att starta 10 november, försenas. Det är något, tillsammans med den rättsliga prövningen av PTS beslut, som operatörera Tele2 och Telenor välkomnar, skriver Nyhetsbyrån Direkt med hänvisning till branschsajten Telekomnyheterna.

– Vi välkomnar att PTS hantering av detta ärende nu får en rättslig prövning. PTS process har präglats av direkt motsatta besked från Säkerhetspolisens sida som gör att rättssäkerhetsfrågorna fått sig en oacceptabel törn. PTS måste nu avvakta med den planerade auktionen till dess de rättsliga förutsättningarna är klargjorda. Allt annat vore högst märkligt. En eventuell försening av 5G-utrullningen är konsekvensen av den rättsosäkra processen som myndigheterna drivit snarare än av Huaweis överklagande. Vi beklagar det, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2, till Telekomnyheterna.

Jimmy Ahlstrand, chef för Corporate Affairs på Telenor Sverige, håller med.

– Utan att ta ställning till överklagandet i sak kan vi konstatera att det föreligger osäkerhet kring de rättsliga förutsättningarna för den nära  förestående tilldelningen. Vi har därför uppmanat PTS att skjuta upp auktionsprocessen för 3,5 och 2,3 GHz-bandet till dess att beslut i överklagandeprocessen har vunnit laga kraft”, säger han till Telekomnyheterna.

Enligt Telekomnyheterna har Tre och Telia avböjt att kommentera. Läs artikel