Sveriges pressas av Italien och Frankrike i militäraffär, svd.se

Frankrikes och Italiens försvarsministrar försöker övertala regeringen i miljardupphandlingen av nytt luftvärn. I ett brev till sin svenska kollega Peter Hultqvist, som SvD tagit del av, skriver Florence Parly och Roberta Pinotti att det fransk-italienska alternativet ”bäst motsvarar” det svenska försvarets krav.

Den planerade luftvärnsaffären är vid sidan av nya stridsflygplan och ubåtar den största materielinvesteringen i det militära försvaret inom överskådlig tid, uppskattningsvis värd totalt cirka 30 miljarder kronor. Den avgörande striden i upphandlingen står mellan amerikanska Patriotrobotar och det fransk-italienska systemet Samp/T-Aster-30. Tekniskt kan båda systemen anses ha både för- och nackdelar. Politiskt är affären ett vägval mellan fortsatt nära och utvecklat USA-samarbete eller att Sverige tar ett steg mot ökad integration i det europeiska försvarssamarbetet…

SvD har tidigare rapporterat att Hultqvist själv vill ha det amerikanska Patriotsystemet och att han försökt driva igenom ett sådant beslut i regeringen, hittills utan framgång. När ärendet kommer upp igen är oklart. Det kan både dröja och komma i närtid.

Samtidigt finns en tvekan inför hela affären, både politisk av finansieringsskäl, och inom försvaret där man ser att andra investeringar kan få stryka på foten.

– Frågan är om det är en vettig investering när ett nytt luftvärnssystem bara kan skydda en mindre yta av landet, men ändå slukar en så stor andel av försvarsbudgeten under lång tid. Om ryssarna har närmast obegränsad tillgång till robotar, då spelar det ingen roll om vi kan skjuta ner ett fåtal, säger en välplacerad källa till SvD. Läs artikel