Sverige är värt att försvara, Emil Johansson, CUF-ordförande i Värmland, nwt.se

…Jag blir arg och oroad när jag ser den attityd och den passiva syn som många värnpliktsmotståndare visar mot vikten av ett starkt svenskt försvar. Man drar långsökta jämförelser, inte sällan dyker klyschan ”om man nu ska tvinga unga in i militären så kan man lika gärna tvinga dem bli poliser, lärare och undersköterskor – där fattas det ju också personal” upp och man menar att det räcker med att höja löner och förbättra villkoren. Vissa påstår till och med att införande utav allmän värnplikt skulle öka hotet mot Sverige.

För det första: Försvarsmakten är inte en arbetsgivare vilken som helst. Utan ett försvar som vaktar gränsen och värnar svenska demokratiska värden har vi snart varken fria val, mänskliga rättigheter, undervisande lärare eller fungerande poliser. Vi kan inte föra en försvarspolitik där vi förlitar oss på att några extra miljarder i höjda löner löser våra problem – självklart måste lönerna höjas kraftigt, men det räcker inte. Försvarsmakten är ingen curlingförälder – att försvara Sverige är ingen lätt sak, man kommer mötas med höga krav och förväntningar, det är inte alla som tycker det är jätteskoj – men Sverige måste ändå försvaras.

För det andra: Att Sverige visar omvärlden att vi är redo att bemöta provokation och aggressivitet, att vi står emot terrorism och att vi inte accepterar utländska provokationer leder inte till fallande bomber – det leder till respekt. Att slå på den som redan ligger är fegt, men lätt – att utmana den som står upp för sig själv är modigt, men svårt. Läs artikel