Sauli Niinistö ledde beslutsfattandet om Nato-ansökan – inte Matti Vanhanen, puheenvuoro.uusisuomi.fi

Paavo Väyrynen, doktor i statsvetenskap

Google-översatt

[…] När det gäller republikens president Sauli Niinistö är frågan om hans roll i att starta processen som syftar till NATO-medlemskap vid förra årsskiftet fortfarande öppen.

Jag tog upp denna fråga i artikeln jag publicerade den 2 juni, ”Följde Sauli Niinistö konstitutionen i sina diiskussioner med Joe  Biden?” . Den baserades på 31.5. till bloggen skrev jag ”Har Sauli Niinistö svarat på Joe Bidens affär?”

Dessa skrifter är fortfarande aktuella. Artikeln som publicerades den 31 maj bygger på en artikel publicerad av Iltalehti samma dag, som berättar om USA:s förberedelser för att motverka den väntande ryska attacken mot Ukraina baserat på information som Washington Post har tagit fram.

Ryssland hotades av oöverträffade ekonomiska och andra sanktioner om landet genomförde sin attack.

Finlands och Sveriges eventuella NATO-medlemskap var ett av de avskräckande medel som USA använde för att hota Ryssland.

Enligt Washington Post var Rysslands mål med sin speciella operation att förändra Ukrainas regering på samma sätt som vid kuppen 2014 som stöddes av USA. Historien berättar hur USA hjälpte Ukraina att slå tillbaka detta försök.

Enligt historien satte Ryssland en fälla för sig själv. Detta var inte menat att vara ett fullskaligt krig, utan en speciell operation. Dess misslyckande ledde till ”fullskaligt krig”.

Kriget i Ukraina är en del av det ”nya kalla kriget” som USA har försökt inleda som en del av sin globala strategi. […] På grund av Fortums Uniper-förluster stiger Finlands förluster till helt nya proportioner.

Det verkar mer och mer som att Ukrainas sanktioner och deras motsanktioner skadar oss och andra västländer mer än Ryssland.

Kriget borde aldrig ha fått bryta ut, och det borde få ett slut så snart som möjligt. Läs artikel

+2