S vill att Sverige förbereder sig för att kunna stötta Ukraina med stridsflyget JAS Gripen, socialdemokraterna.se

[…] – Ryssland får inte vinna det här kriget. Det handlar om ukrainarnas rätt att leva i frihet och demokrati. Men det handlar också om oss. Om hela Europas och vår framtid, säger Magdalena Andersson. […]

Socialdemokraterna vill att Sverige förbereder sig för att kunna stötta Ukraina med stridsflyget JAS Gripen. Det kräver att flera saker är på plats – inte minst att Sverige har blivit Natomedlemmar.

Ukrainas luftförsvar behöver stärkas. Med JAS Gripen kan Sverige hjälpa Ukraina att vinna kriget även i luften. JAS Gripen är ett flexibelt stridsflygplan som är smidigt att underhålla. Därutöver är det kraftfullt. Med hög precision, flexibilitet och slagkraft kan det verka mot mål på marken, i luften eller över havet. JAS Gripen kan på så vis hjälpa Ukraina att återta ockuperat ukrainskt territorium, och kan göra stor skillnad.

Socialdemokraterna lyfter även att en analys av konsekvenserna av att skicka JAS Gripen till Ukraina bör göras omedelbart. Hur omfattning av stöd, behov av utbildning, ersättningsanskaffning, tidsramar och former kan se ut. S lyfter även vikten av att ha en plan för hur det stöd Sverige eventuellt bidrar med kan ersättas. Detta kan dock inte göras förrän Sverige är fullvärdiga medlemmar i Nato.

– Från Socialdemokraternas sida kan vi inte se något principiellt hinder för att stödja Ukraina med kvalificerade vapensystem. Sverige ska efter förmåga, och med hänsyn till egna behov, fortsätta med detta, säger Peter Hultqvist. Läs pressmeddelandet