S-ledningens munkavlestrategi om Nato gör medlemmar och väljare till åskådare, omeuropa.se

Socialdemokraterna har pressats till dramatiska helomvändningar i synen på Sveriges säkerhetspolitik. Men när det sista steget nu tas med Nato-medlemskap har det gjorts med en helt ny strategi – partiets ledning har vägrat tala om vad de vill och har vägrat delta i öppna debatter.

Det ser ut att ha varit en framgångsrik modell för att slippa öppen strid och risk för partisplittring, som vid EU- och EMU-omröstningarna. Men priset kan i stället bli uppgivenhet när partimedlemmar och väljare ser att partieliten kör över dem. […]

Den som vill ha reda på hur u-svängen gått till får lyssna in vad som sägs i Finland. Där avslöjade den tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja, som nu sitter i utrikesutskottet, den 9 april att Hultqvist länge drev ett alternativt förslag till Nato-medlemskap – en finsk-svensk försvarsallians med amerikansk uppbackning.

Men det alternativet försvann troligen redan den 5 mars när Finlands president Sauli Niinistö besökte president Joe Biden i Washington. Mötet avslutades med att Biden ringde upp Magdalena Andersson för att informera Sverige om USA:s linje.

Det är Finlands politiska ledning som drivit Sverige till ett snabbt beslut om Nato. Det uttrycks också klart av president Niinistö inför hans statsbesök i Sverige på tisdag: “Sveriges sak är vår”.

Medan den här processen har pågått har socialdemokratiska partimedlemmar och väljare fått gissa sig till vad som händer. S-ledningen har pliktskyldigt organiserat tre zoom-möten med föredragningar. Läs artikel