Ryssland: Vi sänkte stridsfartyg i Odessa, svd.se

Ryssland bekräftar att landet låg bakom lördagens attack mot hamnen i staden Odessa i södra Ukraina på lördagen. Moskva hävdar att målet varit ”militär infrastruktur”.

”Kalibr-robotar förstörde militär infrastruktur i Odessas hamn, genom ett precisionsangrepp”, uppger Maria Zacharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet. Närmare bestämt slogs en ukrainsk patrullbåt ut i angreppet, enligt Zacharova.

Attacken skedde dagen efter det att Moskva och Kiev nådde ett avtal som ska möjliggöra export av miljontals ton spannmål som blockerats av kriget. Hamnen i Odessa spelar en stor roll för exporten över Svarta havet.

Enligt fredagens avtal förbinder sig Ryssland att inte angripa hamnar medan spannmål transporteras. Ukraina uppger att spannmål funnits i förvar i hamnen vid tidpunkten för attacken, som dock inte tycks ha träffat något livsmedelslager.

Moskva gav ingen officiell kommentar av attacken under lördagen. Men Turkiet, som tillsammans med FN hjälpte till att medla fram överenskommelsen om spannmålet, uppgav att Ryssland försäkrat att man inte legat bakom angreppet. Läs artikel