Ryssland varnar för kapprustning i rymden, blt.se

USA:s planer på ett rymdbaserat missilförsvarssystem kommer att leda till en militär kapprustning ovan atmosfären, varnar Ryssland.(TT)

USA:s planer på ett rymdbaserat missilförsvarssystem kommer att leda till en militär kapprustning ovan atmosfären, varnar Ryssland. Enligt de amerikanska planerna, som presenterades av president Donald Trump på torsdagen, ska landet i första hand utveckla ett satellitburet system för att upptäcka fientliga robotar och i andra hand utforska möjligheterna till ett system för att skjuta ned robotar.

– Implementeringen av de här idéerna kommer oundvikligen leda till början på en kapprustning i rymden, vilket kommer få de mest negativa konsekvenserna för internationell säkerhet och stabilitet”, lyder ett uttalande från det ryska utrikesdepartementet, som uppmanar USA att tänka om.

Enligt det internationella rymdfördraget från 1967 får inget land placera massförstörelsevapen i rymden. Andra himlakroppar, som till exempel månen, får endast nyttjas i fredliga syften. Avtalet hindrar dock inte placering av konventionella vapen i omloppsbana. Läs artikel