Ryssland drar sig ur spannmålsavtalet – skyller på attacker mot Krim, hbl.fi

Enligt det ryska försvarsdepartementet är anledningen till att avtalet bryts lördagens påstådda ukrainska attacker mot Krim.
”I ljuset av terrordådet som utfördes av Kievregimen, med deltagande av brittiska experter, mot fartyg i Svarta havsflottan och civila fartyg som deltar i arbetet med att upprätthålla säkerheten längs spannmålskorridorer, avbryter Ryssland sitt deltagande i genomförandet av avtalet om export av jordbruksprodukter från ukrainska hamnar”, skriver det det ryska försvarsdepartementet på meddelandetjänsten Telegram. […]
Avhoppsbeskedet från Ryssland kommer dagen efter att FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanat alla parter att anstränga sig för att förlänga avtalet.
”Vi uppmanar alla parter att göra allt för att förnya Svartahavsavtalet och implementera båda avtalen till fullo, inklusive att påskynda avlägsnandet av alla kvarvarande hinder för rysk spannmåls- och gödselexport”, sade Guterres talesperson Stéphane Dujarric i ett uttalande.
”Vi underskattar inte utmaningarna, men vi vet att de kan övervinnas”, påpekade han.
FN upprepade på lördagen, efter det ryska beskedet, sin uppmaning till parterna att hålla fast vid avtalet. FN har kontakt med ryska myndigheter om ärendet. Läs artikel