Riksdagen viker extra vapenmiljard för Ukraina, dn.se

– Vi har under hela kriget jobbat för att kunna skicka mer vapen till Ukraina. Men det måste hela tiden vägas mot vår egen möjlighet att kunna försvara oss, säger finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S).

Vi hoppas att det under sommaren kommer att uppstå möjlighet att skicka mer och därför vill ha möjligheten för regeringen att göra det, säger Westlund om att partierna i utskottet är överens om att plussa på regeringens bemyndigande med en miljard kronor.

Det är utöver den miljard som regeringen föreslår i det omgjorda förslaget till vårändringsbudget, den som lades fram i fredags. Regeringspartierna har bytt fot över helgen. Inför finansutskottets första möte om regeringens reviderade budgetförslag på måndagen krävde oppositionen en extra miljard utöver den som redan fanns med i regeringens förslag.

– Jag är glad över att de andra partierna (läs: S, MP, V och C) ställer sig bakom vårt förslag om Ukraina, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Vi behöver också göra mer för att stötta Ukraina mot Putin, de för den här kampen även för oss, säger hon. Läs artikel

Läs också kommentar tidigare på den här sajten om svensk vapensändning till Ukraina