Regeringen nobbar möte med Ryssland, svd.se

I somras bjöd Ryssland in till ett bilateralt möte om säkerheten i Östersjöregionen. Först på torsdagen kom det officiella svaret från regeringen: Njet. Jan Salestrand, Peter Hultqvists (S) statssekreterare, var inbjuden till säkerhetsmöte med Ryssland. Foto: Jan Salestrand/TT I juli fick försvarsminister Peter Hultqvists (S) statssekreterare Jan Salestrand en inbjudan för att diskutera säkerheten i Östersjöregionen. Men regeringen vill inte ha sådana diskussioner med Ryssland bilateralt utan bara tillsammans med de övriga berörda länderna i regionen. Det har dock tagit lång tid för regeringen att svara på den ryska förfrågan. Kontakter med övriga länder som också fått förfrågan om bilaterala möten har hållits som en del av beredningen av svaret.
Först på torsdagen överlämnade den svenska ambassaden i Moskva en så kallad note till den ryska regeringen. Efter sedvanliga diplomatiska artigheter konstateras det:
”Statssekreterare Jan Salestrand har inte möjlighet att delta i ett möte enligt den ryska sidans förslag. Sverige vill framhålla att denna typ av frågor bör behandlas i relevanta multilaterala fora där alla berörda parter deltar.”Efter det konstateras dock att Sverige ser ett värde i att ”som komplement till ovanstående, föra bilateral diplomatisk dialog om frågor relaterade till den övergripande europeiska säkerhetssituationen. Läs artikel