PS:s Ronkainen: Finland måste agera aktivt för att hamna med Norfolk i Nato, demokraatti.fi

Google–översatt

Enligt uppgifter från Helsingin Sanomat är Finland på väg att hamna i Brunssum Joint Operations Headquarters i Nederländerna på förslag av general Christopher G. Cavoli , befälhavare för Militäralliansens europeiska styrkor .

I praktiken finns det två alternativ, JFC Norfolk i USA, som har hand om försvaret av den arktiska regionen, där de övriga nordiska länderna Norge, Danmark och Island ingår, eller holländska JFC Brunssum, som ansvarar för Östersjön. Havet och Östersjöområdet. Tyskland, Polen och de baltiska länderna står återigen under JFC Brunssums befäl.

Sedan till exempel försvarsminister Antti Kaikkonen (i mitten), president Sauli Niinistö och befälhavaren för finska försvarsmakten, general Timo Kivinen , har besökt Norfolk, har det spekulerats i att Finland skulle vara intresserad av att ingå i Natos ledningsstruktur som en del av Norfolks högkvarter. Men nu skulle det vara annorlunda.

Eller skulle det vara det? Enligt Kaikkonen (HS) kan Natos långsiktiga lösningar kring ledningsstrukturen ändå komma att förändras i framtiden. För närvarande är dock Norfolkbasen inte fullt operativ. […]

Ronkainen undrade om Finland är en del av Östeuropa eller snarare av Norden, som till exempel Norge och andra nordiska länder ansluter sig till, samt eventuellt Sverige, som söker medlemskap i Nato. Han sammanfattar det själv:

– De nordiska länderna ska tillhöra alla och det ska vara specifikt den arktiska dimensionen. På sätt och vis är vi inte i fel sällskap någonstans, men vi är inte precis på rätt plats om vi är (i Brunssum). Läs artikel