Professor: USA:s agerande strider mot folkrätten, sverigesradio.se

Den typ av riktat dödande, som USA använde i Irak för att undanröja en iransk general, har blivit vanligare och utförs också av andra länder än USA. Det strider mot folkrätten, hävdar folkrättsprofessor Inger Österdahl vid Uppsala universitet. Men folkrättsexperten Ove Bring anser att det är för tidigt att slå fast det.

– Det finns egentligen inget folkrättsligt stöd för det här riktade dödandet, eller något annat riktat dödande heller, säger Inger Österdahl, professor i folkrätt vid Uppsala universitet.

Hon kommenterar den amerikanska drönarattacken, som dödade den iranske generalen Qassem Soleimani och flera andra, som fanns i samma bilkonvoj. […]

Bring utesluter inte att det finns sådana handlingar, som rättfärdigar ett amerikanskt självförsvar. Men hittills har USA inte offentliggjort det och därför är det i det här läget, enligt Bring, omöjligt att säga att det handlar om folkrättsbrott.

– USA skulle kunna hävda att de agerade i självförsvar, men då behöver USA visa vad Iran gjort som uppfattats som krigshandlingar, konstaterar Bring. Läs artikel