Professor Peter Lund: ”Fortum har aldrig förr varit i en så här stor kris”, svenska.yle.fi

Köpet av det tyska energibolaget Uniper kan i värsta fall bli en ytterst dyr affär för Fortum varnar Peter Lund. Om tyska staten går in för att köpa Uniper för en struntsumma kan Fortum förlora drygt 14 miljarder euro.

Fortum blev majoritetsägare i Uniper för några år efter en investering på drygt 6 miljarder euro. På grund av Unipers ekonomiska problem har Fortum i våras lånat 8 miljarder till sitt tyska dotterbolag. I värsta fall kan Fortum gå miste om alla investeringar i det tyska energibolaget, säger Peter Lund som är professor vid Aalto-universitetet.

– Vi kan säga att Fortum aldrig förr har varit i en så här stor kris. Det är inte bara fråga om miljoner, utan tiotals miljarder.

Frågan är i det här skedet hur stora förlusterna blir, inte om att förhindra förluster. Enligt Peter Lund kan Fortum sluta drömma om att få tillbaka sina pengar. Eftersom den finländska staten äger 51 procent av Fortum är det i förlängningen de finländska skattebetalarna som förlorar hälften av dessa 14 miljarder om det värsta möjliga scenariet förverkligas.

– Det är bort från statens investeringar i till exempel social- och hälsovård. Vi kan tänka oss att hälften av de här pengarna tillhör oss, säger Lund. Läs artikel