President Niinistö tror att arktiskt toppmöte i Helsingfors kunde göra gott för stormaktsrelationerna, svenska.yle.fi

President Sauli Niinistö föreslår ett toppmöte om säkerhet och miljö i ESSK-anda Helsingfors. Niinistö framför idén i en gästkolumn i Helsingin Sanomat.

Han åberopar minnet av Europeiska samarbets- och säkerhetskonferensen ESSK i Helsingfors år 1975. Enligt Niinistö kunde det nya toppmötet ordnas år 2025, då 50 år har förflutit sedan toppkonferensen.

Niinistö skriver att ett toppmöte kunde vara till nytta för klimatfrågorna. Det kunde också bidra till att lindra de militära spänningarna i världen och förbättra diskussionsklimatet stormakterna emellan. Enligt Niinistö ökar behovet av en konstruktiv dialog då tonen i stormaktspolitiken skärps. Det nya i stormaktspolitiken är de snabba vändningarna och språkets tuffhet.

Men Finland har tack vare sina relationer en möjlighet att hjälpa till med att bryta farliga spiraler. Utåt kan det ofta verka som att det mest bråkas under förhandlingarna – men inom den internationella politiken söker man nog lösningar bakom fasaden, skriver Niinistö. Läs artikel