Peter Hultqvist: Insatsstyrka kan sättas in vid Nord Stream, aftonbladet.se

Den militära snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force, JEF, leds av Storbritannien och samlar tio länder i Nordeuropa däribland Sverige, Danmark och Tyskland.

I går möttes ledare från JEF-länderna för diskussion om det misstänkta attentatet mot Nord Stream-ledningarna. Försvarsminister Peter Hultqvist uppger att diskussionen kretsade kring hur JEF kan användas i händelse av olika scenarier.

– Vi har pratat om olika scenarion och olika möjligheter, att det här är en resurs som i ett givet läge skulle kunna användas. Sen är det naturligtvis så att vi helst ser att vi inte behöver göra det. Men nu har vi fört de här resonemangen, säger Peter Hultqvist.[…]

Under sammanträdet (i FNs säkerhetsråd) pekade Ryssland ut USA som den stat som skulle ha mest att tjäna på sprängningarna vilket kraftigt dementerades av USA.

– USA har ju tydligt klargjort sin ståndpunkt och vi deltar inte i den typen av diskussion utan vi vill göra en polisutredning och vara så grundliga som möjligt i det här och sen får vi se vad vi får fram för fakta. Det här är en väldigt komplex och svår utredning och de här beskyllningarna och den här desinformationen som är internationellt, det får vara på sin kant, säger Peter Hultqvist och lägger till:

– Det finns liksom ingen grund för att bedriva någon sorts internationell beskyllningspolitik kring det här som bara späder på olika typer av spekulationer. Läs artikel