Oppositionen vill se svensk insats i Hormuz, svd.se

Enligt utrikesminister Margot Wallström (S) har Sverige inte tillfrågats om att delta i en europeisk insats i Persiska viken.

Oppositionen anser att Sverige bör erbjuda sig att delta.

– Är det så att man kommit i skymundan är det dags att visa framfötterna, säger Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman.

Frankrike, Italien, Nederländerna och Danmark kommer att ställa sig bakom skyddsinsatsen i Hormuzsundet, där fartyg ska eskorteras för att undvika samma öde som svenskägda Stena Impero, som stoppades av Iran i förra veckan. Även Spanien, Tyskland och Polen uppges ha visat intresse för att delta i den europeiska insatsen som ska ledas av Storbritannien.

Svenska UD är i kontakt med Storbritannien och Iran, liksom med Stena, om utvecklingen, men enligt utrikesminister Margot Wallström har Sverige varken tillfrågats eller tagit något eget initiativ för att delta i insatsen. […]

Flera oppositionspartier anser dock att Sverige bör sätta ner foten i frågan. Enligt Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman vore det närmast otänkbart att regeringen landar i ett annat beslut än att Sverige ska delta.

– Det ligger i linje med vår säkerhetspolitiska tradition och det ligger även i linje med svenska intressen. Om det är så att övriga Europa och våra närmaste grannar deltar, då måste vi också göra det.

Att Sverige inte fått frågan innebär att man själv bör kliva fram, säger han.

– Har man inte fått frågan så här långt så bör man själv bli aktiv och erbjuda sitt deltagande. Är det så att man kommit i skymundan är det dags att visa framfötterna. Läs artikel