Operation Barkhane: Senaten efterlyser ansvar för regeringens strategi, aa.com.tr/fr

Anm. Översättning från franska genom Google.

Franska senatorer vill ”förstå regeringens strategi för den kommande perioden” angående operation Barkhane i Sahel, hävdade ordförande för senatens utrikes-, försvars- och försvarsmaktkommitté, Christian Chambon.

Under en parlamentarisk debatt där försvarsmakten Florence Parly och chefen för diplomati Jean-Yves Le Drian deltog, poängterades utplaceringen av franska styrkor i Sahel.

”Att veta om 600 soldater kommer att lämna Barkhane eller inte ger inte det svar vi förväntar oss; framför allt vill vi förstå regeringens strategi för den kommande perioden ”förklarade Christian Chambon i början av debatten.

Han ansåg att ”med tanke på” det ”åtagande och pris” som Frankrike betalar, har landet rätt att förvänta sig ”framsteg i Malis nationella försoning”.

Vid tidpunkten för sitt tal beklagade senator Pierre Laurent för sin del att ”lärdomarna från de krig som fördes i antiterrorismens namn (inte är lärda)”.

Han fick sedan stöd i denna riktning av sin kollega, senator Olivier Cigolotti, som noterade att ”det ofta visar sig vara lättare att hitta finansiering för att föra krig än att återställa freden”. Utrikesminister Jean-Yves Le Drian å sin sida begav sig för franska engagemang i Sahel.

”Det finns en form av minnesförlust som skulle leda till att tro att det som händer i Sahel inte är vår sak” beklagade han och betonade att Mali 2012 var på väg att kollapsa. Läs artikel