ÖB:s sommarjobb: Räkna på vad 25 miljarder räcker till, svd.se

Jonas Gummesson

Årets sommarjobb för ÖB är att räkna på vad 25 miljarder räcker till och hur det ska fördelas mellan armén, flygvapnet och marinen när 60 procent av försvarsberedningens förslag måste strykas. En riskfaktor är ökade kostnader på ubåtssidan.

För två veckor sedan avslutades försvarsförhandlingarna – utan att regeringen kom överens med övriga partier om försvarsanslagen för perioden 2021–30. De borgerliga partierna ville skjuta till totalt 45 miljarder, vilket regeringen avvisade.

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) fanns det inga förutsättningar att nå en bred överenskommelse mellan partierna. Allan Widman (L) menade att regeringens ”icke-bud” lagt förhandlingarna på is.

För närvarande finns nu 25 miljarder avsatta i ökade anslag för åren 2021–25, enligt regeringens budgetuppgörelse med samarbetspartierna C och L från augusti 2019. Pengarna räcker till att genomföra omkring 40 procent av försvarsberedningens förslag och det är vad ÖB måste utgå från. […]

En riskfaktor är kostnaderna för materielprojekt som definieras som väsentliga säkerhetsintressen (VSI) – stridsflyg och ubåtar. På ubåtssidan är beställningen av två Blekingeklassade ubåtar – HMS Blekinge och HMS Skåne – med projektnamnet A26 ett orosmoment sedan länge. Läs artikel