Ny bok om Niinistö, svenska.yle.fi

Finska YLE har nyligen uppmärksammat utgivningen av en kontroversiell bok om Finlands president Sauli Niinistö, av journalisterna Matti Mörttinen och Lauri Nurmi, Mäntyniemen Herra (Herren på Talludden). Vi återger nedan ett avsnitt ur YLE-reportaget.

[…] Boken ger också en detaljerad bild av den maktkamp om utrikespolitiken som pågick mellan presidenten och regeringen 2014 och 2015 efter Rysslands annektering av Krim.

I mars 2014 hade statsminister Jyrki Katainen deltagit vid ett EU-toppmöte där man fastslagit att EU-länderna fryser alla bilaterala möten med Ryssland. Enligt den dåvarande utrikesministern Erkki Tuomioja ska Niinistö ha varit ytterst upprörd och under ett möte med regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska utskott ha konstaterat att “EU inte kan hindra mig från att hålla kontakt med eller träffa Putin”.

Våren 2015 ville Niinistö bjuda in den ryska dumans talman Sergei Naryskin och fem andra ryska politiker för att högtidlighålla 40-årsdagen efter den europeiska samarbets- och säkerhetskonferensen i Helsingfors 1975.

Utrikesminister Timo Soini och finansminister Alexander Stubb motsatte sig besöken och frågan måste behandlas under tre uppslitande möten mellan presidenten och regeringen. När beslutet att inte bjuda in ryssarna hade fattats uppfattade Ryssland det som fientligt och kallade Finlands ambassadör Hannu Himanen till ett samtal. […]

Enligt boken har Niinistö också använt det statsägda energibolaget Fortum som en spelbricka i Rysslandspolitiken. Sommaren 2015 var Fennovoimas kärnkraftsprojekt i motvind. Projektet var av största vikt för det ryska statliga kärnkraftsbolaget Rosatom, som ser det som ett visitkort i väst. Riksdagen hade bestämt att det inhemska ägandet måste uppgå till 60 procent och i juli 2015 såg det ut som om målet inte gick att nå. Då ska Niinistö ha blandat sig i och sett till att Fortum ändrade sig och gick med i projektet. – Niinistö gjorde klart för statsminister Juha Sipilä att Rysslands och Finlands goda relationer står på spel om Fennovoimaprojektet inte blir av, säger en av bokens författare Lauri Nurmi. Läs artikel