Nej till Nato, ja till försvaret, Dan Andersson i Skånska Dagbladet 8 september

Är det en bra idé att gå med i Nato? Det anser numera flera av allianspartierna. Det tycker inte socialdemokrater. Varför? Beslut om vår egen säkerhet måste bygga på en analys av hotbilden i hela världen. NATO är en förkortning av North Atlantic Treaty Organization. Den skapades som försvarspakt efter andra världskriget mellan de allierade och riktad mot Sovjets växande makt. Är det samma hot i dag?
Härom veckan skrev New York Times att den amerikanska administrationen ser att hotet från västra Asien och Norra Afrika, och det som felaktigt kallas den Islamska Staten (IS) som ett större hot än Putins Ryssland. Så kan det vara, för de extrema radikala grupperna slåss inte för ett territorium utan för en idé. En sådan fiende är det svårt att slå med konventionella metoder. Det ser vi nu i Syrien. Flyktingströmmar är en konsekvens av krig i dessa regioner.
Det låter enkelt och betryggande att ingå i stor allians med stora länder med mycket större krigsmakt än den svenska. Men att be någon annan om skydd är inte gratis. Läs artikel

Dan Andersson är f d chefsekonom på LO.