Kina nobbade handelsmöte med Sverige, vk.se

Om Kina gör allvar av sitt nya handelshot mot Sverige står mycket på spel. Men på utrikesdepartementet i Stockholm vet man ännu inte vad hotet innebär konkret.

– Vi måste ta reda på vad det innebär innan jag kan riktigt svara på hur vi då reagerar och vad vi ska svara på det. Men jag hoppas att vi ska klara ut det senast i början på nästa vecka, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

Enligt utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) undersöker regeringen för närvarande, via kanaler i Peking, vad som ligger bakom den kinesiska ambassadören Gui Congyous uttalande till tidningen Göteborgs-Posten i torsdags. Men än så länge har det inte kommit några officiella signaler därifrån.

– Vi kommer inte bara att införa begränsningar inom kulturområdet, utan kommer även att begränsa utbytet och samarbetet inom ekonomi och handel, sade Gui Congyou till tidningen. […]

Anna Hallberg säger till TT att hon hoppas att Sverige kan göra både och – både stå upp för viktiga värderingar och samtidigt ha en god handelsrelation med Kina. Och hon ser det inte som aktuellt att Sveriges regering skulle be om ursäkt för Linds medverkan i den omstridda prisutdelningen. Läs artikel