Kärnvapenförbud nu – utan Sverige, vk.se

Olof Kleberg, tidigare chefredaktör för VK

 Idag träder den i kraft, FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. En dag att minnas. Men i Sverige är det tyst – en skammens tystnad.

Sverige var länge pådrivande för att skapa ett förbud mot att använda kärnvapen. Konventionen antogs i FN 2017 av 122 stater, däribland Sverige. ICAN, ett nätverk av organisationer i 101 länder, som stått bakom kampanjen för ett förbud, fick Nobels fredspris 2017.

Nu har 51 länder ratificerat konventionen om förbud mot utveckling, förvaring och användning av kärnvapen. Den blir en del av folkrätten. Det verkade ganska givet att Sverige också skulle ratificera, utrikesminister Margot Wallström (S) drev på men stoppades av försvarsminister Peter Hultqvists (S) och militärledningens motstånd. De borgerliga partierna gick också emot. En konvention skulle underminera deras Natoengagemang – i Natomedlemskapet ingår ju användning av kärnvapen.

Så där står vi nu. En majoritet av svenskarna vill ha ett förbud, 1600 parlamentariker över hela världen stödjer det (i Sverige över 30), hundratals städer har anslutit sig (i Sverige bara Göteborg). Läs artikel