Jeffrey Sachs: Natomedlemskap förminskar Sverige, ui.se

Jeffrey Sachs, ekonom och tidigare rådgivare åt FN:s generalsekreterare

I omvärlden, liksom som i Sverige, finns de som tycker att ett svenskt Natomedlemskap är ett misstag. En av dem är den världsberömde ekonomen och FN-rådgivaren Jeffrey Sachs, som säger till Utrikesmagasinet att USA kunde ha gjort mer för att förebygga kriget i Ukraina.

”Natoutvidgningen är en del av USA:s ’exceptionalism’. Inget annat land i världshistorien har haft en lika expansiv militär närvaro som USA. Natoutvidgningen är en del av denna”, skriver Sachs.

Jeffrey Sachs är amerikansk ekonom, analytiker och professor vid Columbia University. Han har skrivit flera böcker som behandlar USA:s utrikespolitik. Sachs är också öppet kritisk till vad han anser vara sitt eget lands expansiva strategi för att upprätthålla sin plats på den globala arenan.

”Sveriges önskan att gå med i Nato är sorglig av två skäl. Den gör det svårare just nu att nå fred i Ukraina, och den förminskar Sverige, som är ett fantastiskt land delvis för att det är neutralt. När Sverige talar lyssnar världen – inte av rädsla, som för USA, utan av stor respekt. Det är beklagligt att se Sverige ansluta sig till USA:s militärallians. Jag anser att det är onödigt för Sveriges säkerhet och oklokt för Sveriges unika roll i världen.” Läs artikel