Irakiska medlare till Iran och USA, aftonbladet.se

Irak ska skicka medlare till Washington och Teheran, uppger landets premiärminister.

Samtidigt stegras ordkriget mellan presidenterna Donald Trump och Hassan Rohani, som fortfarande vägrar att sätta sig vid förhandlingsbordet.

De irakiska medlarna ska ”lätta på spänningarna” mellan Iran och USA, och därmed undvika en konflikt mellan länderna i Mellanöstern, meddelar Iraks premiärminister Adel Abdul Mahdi på tisdagen. Beskedet kommer sedan Irans president Hassan Rohani än en gång har nekat att sätta sig i samtal med Donald Trump, sedan USA uppmanat Iran att ta initiativ till förhandlingar ”om och när de är redo”. […]

Fångat i mitten av ordkriget växer nu en oro i Irak, som härjats av konflikter i två årtionden, för att landet ska dras in i vad som alltmer börjar lukta som en nära förestående konfrontation.

I söndags utsattes ett bostadsområde i Iraks huvudstad Bagdad, där inflytelserika regeringspersoner bor, för en bombattack som ingen har tagit på sig ansvaret för. Ingen rapporterades ha dödats.

Attacken fick analytiker att antyda att det finns krafter i Irak som vill trigga i gång ett krig mellan Iran och USA.

– Det finns de som vill bekämpa Iran med andra människors vapen, och de som vill bekämpa USA på samma sätt, säger den irakiska politiska analytikern Essam al-Fili. Läs artikel