Ingvar Carlsson: Risken för kärnvapenolycka den största sedan Kubakrisen, svt.se

Inför det stora mötet i FN:s generalförsamling som inleds på tisdagen och pågår till slutet av september har ett nätverk med fler än hundra europeiska ledare undertecknat ett upprop där de befarar att risken för kärnvapenolyckor har ökat. De vädjar till FN att uppmärksamma den ökade risken för olyckor och felbedömningar på grund av moderniseringen av världens kärnvapenstyrkor.

Det är tidigare statministrar, utrikesministrar, försvarsministrar, diplomater, forskare och militära befälhavare i Europa som står bakom uppropet som publicerats på internet. Många har haft höga positioner i försvarsalliansen Natos medlemsländer. […]

De är mycket tveksamma om framtiden för flera avtal om kontroll och nedrustning av kärnvapen efter att USA och Ryssland dragit sig ur avtalet om ett förbud mot markbaserade medeldistansrobotar (INF). Förbudet upphörde att gälla i augusti 2019.

”Att tvinga en fiende till lydnad kommer inte att återställa stabiliteten. Politiskt orealistiska vädjanden om ett förändrat beteende kommer inte att skapa tillit. En eskalerande kapprustning gör att både tillit och ett mindre riskfyllt agerande blir allt svårare att uppnå,” skriver de.

De påpekar att stabiliteten ”eroderar” och att Nordkorea utökat sin kärnvapenarsenal och genomför robottester samtidigt som framtiden för samtalen med USA är ovissa. Spänningen ökar också mellan ”kärnvapenrivalerna” Indien och Pakistan. De menar att Iran kan komma att lämna kärnenergiavtalet och utveckla egna kärnvapen.Läs artikel