Inga hot mot Sverige från Trump, Aftonbladet

Statsminister Stefan Löfven är inte orolig för att president Trump ska sätta press på partnerländer i Nato att öka sina försvarsutgifter.

– Vi kommer redan att öka dem kraftigt de närmaste åren, säger han.

Trots att Sverige inte är medlem av Nato har Löfven tillsammans med Finlands statsminister varit speciellt inbjudna som två av de partner till Nato som har en alldeles särskild relation till militäralliansen. […]

Nu när Sverige ändå står så nära Nato är det inte lika bra att bli medlemmar fullt ut?

– Nej. Nato har inga som helst problem med att vi fortsätter vara partner i stället för medlem. Vi gör vår del. Vi står fast vid att det är viktigt för Sverige att fortsätta vara militärt alliansfria. Annars skulle vi bidra till att minska stabiliteten i vårt närområde.

I klartext betyder det att om Sverige går med i Nato så blir Ryssland upprörda och kan tänkas vidta militära åtgärder som ökar risken för krig i Östersjöområdet. Är du övertygad om att Nato skulle komma till Sveriges undsättning i händelse av att vi skulle bli attackerade?

– Som icke-medlemmar omfattas vi inte av försvarsgarantin i artikel fem. Det avgörs i varje situation. Men Sverige geografiska läge har en stor strategisk betydelse.

Känner du dig trygg att Sverige får hjälp om vi behöver?

– Det finns ett gemensamt åtagande med EU:s medlemsländer att vi ska hjälpa varandra vid problem. I den tryggheten vilar jag. Läs artikel