Hultqvists luftvärn stoppat: ”USA före EU”, svd.se

Försvarsminister Peter Hultqvist driver på för att få igång affären med ett nytt luftvärnssystem till försvaret, totalt värd omkring 30 miljarder. Men i torsdags i förra veckan stoppades det planerade beslut i regeringen på obestämd tid efter invändningar från finans- och utrikesdepartementen, erfar SvD.

– Beredningen bedömdes inte som klar och därför togs ärendet bort, säger en regeringskälla till SvD.

I den kommande upphandlingen konkurrerar amerikanska Patriotrobotar med det fransk-italienska luftvärnssystemet Samp/T-Aster-30. Försvarsminister Peter Hultqvist föredrar för egen del det amerikanska systemet. Ett tungt vägande skäl är den säkerhetspolitiska betydelsen av att välja Patriot framför ett europeiskt alternativ.

 Hultqvist värderar den säkerhetspolitiska relationen med USA högre än den med Frankrike och EU. Tanken med Patriot är att garantera ett starkare stöd från USA, säger en uppgiftslämnare till SvD…
Enligt uppgifter till SvD var Hultqvist själv inställd på att enbart begära in en offert. Det system som skulle pekas ut var Patriot. I praktiken hade valet av leverantör då varit avgjort. Ett besked som Hultqvist i så fall kunde lämnat i vid ett informationsmöte i försvarsutskottet någon timme senare.

Nu drog andra departement i bromsen i sista stund. När ärendet kommer upp igen är inte klart. Läs artikel