Hårda kampen om svensk vapenaffär, Expressen

Sverige har uppvaktats av både USA och Frankrike gällande en luftvärnsupphandling på 10 miljarder kronor. Nu har Frankrikes president med kort varsel bjudit in Stefan Löfven för att diskutera vapenaffären, skriver Dagens industri.  Affären får skarp kritik för att handla om politik – i stället för prestanda och ekonomi, uppger källor till tidningen.

10 miljarder kronor står på spel. Beloppet har i det tysta orsakat en politisk kamp mellan Frankrike och USA, skriver Dagens industri.  Målet är att med alla medel vinna missilaffären i Sverige.

– Det blir en märklig process när man inte kan hålla den ren. Det är för många kockar. Nu har det här förvandlats till en fråga – inte om teknik – utan om länderval. USA eller Europa, säger en källa med inblick i vapenaffären till Di…

Efter det har USA uppvaktat Sverige. I maj bjöds Peter Hultqvist till Washington för ett möte med den amerikanska försvarsministern James Mattis – och plötsligt tog landet ledningen i upphandlingen.

– Man var i princip klara med fransmännen, sedan drogs det i nödbromsen efter Washington. De som kör det här i FMV är väldigt upprörda, säger en av Di:s källor.

Philip Simon, presschef på Försvarsmakten, säger till tidningen att försvaret lämnat sina synpunkter och underlag till FMV, utan att vilja kommentera saken närmare. Nu har Frankrikes president Emmanuel Macron med kort varsel bjudit in Stefan Löfven på ett möte i slutet av juli. Enligt uppgifter till Di kommer Sveriges val av luftvärnssystem tas upp på mötet från fransk sida. Läs artikel