Försvarsministern öppen för trupp i Ukraina, sydsvenskan.se

Sverige kan enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) tänka sig att under rätt förutsättningar bidra med soldater till en FN-ledd fredsbevarande styrka i östra Ukraina.

– Det finns ingen anledning att stänga några dörrar utan vi bör ha en öppenhet för den process som pågår, säger Hultqvist till TT från den stora årliga säkerhetskonferensen i München.
Striderna i östra Ukraina mellan proryska separatister och regeringsstyrkor utbröt efter den ryska annekteringen av Krimhalvön våren 2014, och över 10 000 dödsoffer har krävts sedan dess.
Sverige har nu i en rapport från förre Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen – numera rådgivare till Ukrainas president Petro Porosjenko – föreslagits kunna få en ledande roll i en styrka eftersom Sverige inte är med i Nato.
Fogh Rasmussen föreslår att styrkan ska innehålla 20 000 soldater från icke Nato-länder samt 4 000 poliser.
Peter Hultqvist är mycket noga med att peka på att regeringen vill ge positiv kraft till en sådan process, men också att det är mycket långt till ett startskott. Och om Sverige ska delta med soldater krävs det enligt Hultqvist att insatsen följer internationell lag och rätt, att den accepteras av alla inblandade parter och att dess upplägg kan antas leda i positiv riktning.
TT: Och vad säger du om att Sverige kan ta en ledande roll?
– Det har jag inga kommentarer till, för jag vill se resultatet av det här och ta ställning till en helhet så småningom. Läs artikel