Finland ångrar Natoönskan – känner sig lurade av Turkiet, marcusoscarsson.se

Finlands president Sauli Niinistö ångrar att landet ansökte till Nato på grund av att Turkiet inte tillkännagav sina krav på förhand.

– Ingen hade skickat in en ansökan då, säger han till finska tidningen Ilta-Sanomat, om de krav som landet riktat mot de nordiska länderna efter att de ansökt om medlemskap i militäralliansen.

Den finska presidenten berättar hur han känner sig lurad av den turkiska motsvarigheten Recep Tayyip Erdoğan.  Enligt Niinistö hade Turkiet mycket tydligt uttryckt sitt stöd för att välkomna Finland in i alliansen, innan Erdoğan plötsligt ändrade ståndpunkt.

De båda presidenterna ska till och med ha deltagit i ett telefonsamtal 4 april där Turkiet lovade att acceptera Finland som Natomedlem, säger Niinistö till den finska tidningen.

– I slutet av en ganska lång diskussion sa han att om du ansöker om medlemskap i Nato kommer vi att se positivt på det, vi kommer att bedöma det positivt, säger han.

Finlands president avfärdar möjligheten att den turkiska regeringen ska ha kunnat missuppfatta samtalen. Liknande garantier ska Turkiet ha gett till både Niinistös utrikesminister Pekka Haavisto och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, hävdar presidenten. Läs artikel