Experter tonar ned ryskt hot om finländskt Natomedlemskap, hbl.fi

Ryssland varnar Finland och Sverige för att gå med i försvarsalliansen Nato. Det ryska utrikesministeriets pressdirektör Maria Zacharova sade enligt nyhetsbyrån Ria Novostij på julafton att det är fullständigt klart att ett finländskt och svenskt Natomedlemskap skulle få ”allvarliga militära och politiska konsekvenser” som skulle ”förutsätta ryska motåtgärder”.

Därmed gjorde hon klart att de ryska varningarna för en Natoexpansion österut inte gäller bara Ukraina utan likväl Finland och Sverige. […]

När HBL frågar den tidigare riksdagsledamoten, Europaparlamentarikern och Rysslandskännaren Henrik Lax hur han tolkar uttalandet svarar han kort:

– Det är absolut ingenting nytt under solen.

Lax påminner om att han redan under Gullrandasamtalen 2014 uttryckte sin oro för att Finland befinner sig i gråzonen mellan Nato och Ryssland.

Diplomaten, författaren och Rysslandsexperten René Nyberg är inte heller särskilt pigg på att åter en gång gå in på det han sagt förut.

Nyberg hänvisar till en redogörelse om konsekvenserna av ett eventuellt finskt Natomedlemskap från 2016 som påpekar att Finland har en ostadig och oförutsägbar stormakt och kärnvapenmakt som granne. Han poängterar att det är ett dilemma som Finland inte kan lösa, men nog handskas med. Läs artikel